MARKA VE PATENT


Patent, Daha önce kimse tarafından bilinmeyen bir ürün ortaya çıkaran, üretim, yönetim sistemi bulan icat eden kişiye, icada konu ürünü belirli bir süre ile üretme, kullanma, satma, ihraç veya ithal etme hakkını elde etme sürecine patent denir. Bu hak ayrıca belge ile sabitlenir. Patenti alınan eşyanın, patente konu ürün veya sistemin bütün hakları patenti alan kişiye veya şirkete aittir. Patenti alınan ürün veya buluş, patent sahibinin izni olmadan kullanılamaz ve üzerinde tasarrufta bulunulamaz. Aksine hareket edilen durumlar yasal yükümlülükler doğurur.

Patentin kapsamına; araçlar, cihazlar, elektrikli ve elektronik aletler, kimyasal karışım ve bileşikler, biyolojik ürünler, üretim sistem ve yönetimleri patent koruması içindedir. Patent; ürünün veya icadın sahibine, icat ettiği ürünle ilgili her türlü, pazarlama, satış, çoğaltma, benzerlerinin ve türevlerinin üretilmesi gibi alanlarda ayrıcalıklar sağlar. Yazılımlar kesinlikle patent koruması altına alınamazlar.

İcat ve ürünlerin korunması, icat yapanların, ürün geliştirenlerin mağduriyetini önlemek ve ortaya konulan ürünün istismarını engellemek amacıyla Patent haklarının korunması hakkında düzenlemeler yapılması; 08.06.1995 tarihli ve 4113 sayılı Kanuna dayanılarak Bakanlar Kurulu tarafından 24.06.1995 tarihinde kararlaştırılan 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenmiştir.